Project 29 Arjan Verschoor Camera Obscura  


Met dit project krijgen de bewoners en scholieren van het gebied rond het Noorderstation de kans om kennis te maken met de basisprincipes van de analoge fotografie en om gezamenlijk een bijzonder fotografisch beeld te maken van hun wijk.

De werkruimte aan het Noorderstation krijgt een dubbele functie. Arjan Verschoor vormt de ruimte om tot een grote camera (camera obscura), vanwaar hij een serie foto's maakt van het Noorderstation. Daarnaast functioneert de ruimte ook als werkplaats waar hij cursisten de basis van de fotografie bijbrengt.

Alles wordt lichtdicht. Er komen werktafels; er komt chemie en papier.
Op het glas beneden komt rood folie, zodat je ook nog naar binnen kan kijken.

Het project bestaat in eerste instantie uit het maken van 'pinholefoto's'. Pin-hole camera's zijn eenvoudige camera's, die in plaats van een lens een klein gaatje hebben om licht door te laten. Ik wil ze maken van verf-, koek-, sigaren- en alle mogelijke andere blikken. Deze kunnen geladen worden met fotopapier; als het papier belicht is kan het ontwikkeld worden in de werkruimte.

Met de beelden die ontstaan maken de deelnemers een grote fotocollage. Die gaan we op diverse plekken exposeren, in en zo mogelijk ook buiten de wijk. Doelgroepen zijn leerlingen van de omliggende scholen en mensen die zich via de nabijgelegen wijkcentra opgeven.

Het project kan starten in het voorjaar van 2011. De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten van elk 3 uur waarin de basisprincipes worden duidelijk gemaakt, camera's worden gemaakt en er tijd is om de wijk in beeld te brengen.