Walburgis Meijers juli 2020
 
123Onderweg in Coronatijd

In februari 2020 kwam de vraag of ik in juli 2020 de Portiersloge in de Haddingestraat wilde bezetten. Toen was Covid-19 nog ver weg in Wuhan, China. Sinds half maart weten we beter de 'thuisblijfperiode' ging van start.

Gelukkig was hier een "intigellente thuis blijven" ingesteld dus wandelen en fietsen mag wel. Sinds mijn jeugd is wandelen een belangrijk onderdeel van mijn leven. Als ik loop, ben ik voortdurend aan het kijken en waarnemen. Meestal wandel ik alleen. In mijn eigen afwisselende tempo, bijna dagelijks minimaal een uurtje. Ik laat tot me doordringen wat ik nu eigenlijk ervaar: de ruimte om me heen, het weer, kleuren en kleurtinten, vormen en structuren, geluiden.

Wandelend ervaar ik dat alles veel intenser dan op de fiets of met gemotoriseerd vervoer. Onderweg maak ik soms kleine schetsjes en nog vaker fotoís, mijn moderne manier van schetsen. De schetsen gebruik ik als inspiratie voor mijn werk. Sinds Covid-19 rondwaart maak ik vooral impressionistische tekeningen, afgewisseld met abstracte reliŽfs.

Ik mis het reizen over langere afstand. Om verder dan de directe omgeving te kunnen wandelen, maak ik normaal gebruik van trein of bus. Onderweg kijk ik naar buiten en besef dan telkens weer dat elke kilometer anders is.

Ondertussen ontdek ik in en rondom mijn woonplaats Groningen nog steeds nieuwe paden. En elke dag is ook in eigen omgeving anders. En levert andere beelden op. Wandelen en werken is voor mij dan ook sterk verbonden.

In de Portiersloge hangen Risoprenten, geprint bij GRID, van digitaal getekende herinneringsbeelden van landschappen en natuurelementen. De reliŽfs zijn uit verschillende perioden.


Walburgis Meijers

www.walburgis.eu

Juli 2020